Cub Cadet

De olika modellerna av Cub Cadet är numera samlarobjekt. Dessa fem tillhör Gene Preston, Rochester, N.Y., USA

De olika modellerna av Cub Cadet är numera samlarobjekt. Dessa fem tillhör Gene Preston, Rochester, N.Y., USA

Cub Cadet Original presenterades 1961 som en konkurrent till Simplicity, John Deere, Jacobsen, Bolens och andra trädgårdstraktorer. På grund av sitt robusta utförande och sin driftsäkerhet tog IH snabbt marknadsandelar, och de olika modellerna av Cub Cadet tillverkades i ca 700 000 exemplar fram till 1981 då tillverkningsrätten såldes till MTD i Cleveland, Ohio. Detta företag har vidareutvecklat Cadetprogrammet och säljer det nu över hela världen vid sidan av sina White och Yard-Man trädgårdsmaskiner.

Till skillnad från de flesta av konkurrenterna byggde IH sin Cub Cadet som en förminskad jordbrukstraktor på stålram och med kardandrift. Till en början fanns Cub Cadet i tre serier: med 7 hk, med 10 hk och med 12 hk bensinmotor. I samtliga fall var kraftkällan en encylindrig luftkyld fyrtaktsmotor från Kohler. Alla modeller hade elstart och trestegad växellåda.

Från och med 1966 års modell kunde man också få en Cadet med hydrostatisk transmission – fram, back och hastighet regleras då med en enda spak utan växlings- och kopplingsarbete.

Under många år var Cub Cadet gul med vit motorhuv och blå dekaler, men de sista IH-tillverkade modellerna lackerades i koncernens röda färg. Programmet utökades också med en rad modeller med högre motoreffekter. 1980 kom exempelvis en trecylindrig vattenkyld dieselmotor på 15 hk.

På 1960-talet tog IH också fram en åkgräsklippare kallad Cadet 60. Den hade en luftkyld fyrtakts Tecumsehmotor på 6 hk med elstart och fyra växlar framåt och bakåt.

I dag har Cub Cadet Original blivit en samlartraktor. I Sverige såldes något 100-tal traktorer under 1960- och 1970-talen. även gräsklipparen såldes i ett mindre antal i vårt land.