Sommarträff 2016

Rekordmånga deltagare på årets sommarträff i Västmanland.

Se bidgalleri efter texten.

Årets sommarträff var förlagt till trakterna runt Västerås och Sala den 16 och 17 juli. Vi träffades på lördag middag hos Ivan Magnusson Vångsta. Ivan är en välkänd profil inom klubben med ett stort kunnande om gamla redskap och maskiner och med ett särskilt intresse för bandtraktorer. Flera bandare fanns att beskåda både under pågående renovering och de som är i bruksskick som t.ex. Ivans flaggskepp en IH TD 175. Det som tilldrog sig besökarnas största intresse var nog 60-talets stordragare Farmall 806 i ett gott originalskick. Efter att ha intagit en fältmässig fika och inventerat Ivans lokaler begav vi oss till familjen Westerdahl på Kusta.

Johan hade beställt bra väder vilket hade hörsammats, vi klarade oss undan från såväl regn som värmebölja vilket kan vara nog så jobbigt när total koncentration krävs för att fullt ut njuta av Kustas fantastiska miljö och alla dessa klenoder som där visades. Johan har kanske Sveriges mest kompletta samling av IH traktorer vilka kunde beskådas uppställda på gårdsplan, i traktorgarage och övriga lokaler. Med stor intensitet gick vi på upptaktsfärd, att själv få söka och finna traktorer tycks vara något som alla entusiaster uppskattar och här fanns stor chans att hitta något man inte sett tidigare.
Vad sägs om traktorer som Farmall F 20, Farmall 100, McCormick O4, International W 400 eller en Tysktillverkad DLD 2, för att bara nämna några. De som var uthålliga kunde fram på nattkröken få lyssna till tonerna från en 8-16.
Familjen Westerdahl har lagt ner ett stort arbete på denna sommarträff Johan och Erik med planering och iordningställande påhejade av Rickard och med stöd av vår sekreterare
Magnus Persson. Agneta och Yvonne hade trollat fram en utsökt middag som vi intog i det gamla oxstallet omgärdade av veterantraktorer. En oförglömlig kväll och jag tror att detta besök på Kusta nog var orsak till det stora deltagarantalet, 50 middagsgäster har vi aldrig varit tidigare.

Söndagen ägnades åt besök på två museer i Salatrakten. Första anhalten var på Möklinta traktor och nostalgimuseum. Här har Per-Arne Lindberg och Lisbeth Ekman skapat ett förnämligt museum för alla intresseinriktningar. Förutom att visa veterantraktorer och bilar ha man skapat en nostalgiavdelning som visar tidsenligmiljöer som bensinstation, café och affärsmiljöer från forna dagar. Här finns ett fint urval av väl renoverade traktorer och förutom de vanliga märkena i dessa sammanhang finns här rariteter som Tysktillverkade Deuliwag och Normag vilka förmodligen aldrig har sålts som nya i Sverige. Efter att ha intagit fika museets fina gårdsmiljö och lyssnat till dunket från en stationär tändkulemotor styrde vi sedan färden till Sala traktormuseum.

Sala Traktormuseum kan betraktas som en av pionjärerna när det gäller kulturgärningen att bevara gamla traktorer. Museet som idag ägs av Gunnar Hellqvist startades dock redan på 60-talet av hans far Ernst Hellqvist som då började att samla och renovera traktorer. Samlingen omfattar ett 60-tal traktorer som var och en har bidragit till mekaniseringen av bygdens lantbruk. Här finns flera av IH:s kända modeller men även en Farmall 300 som är mycket ovanlig i Sverige. Före Hellqvist har den bara haft en ägare. Denne lantbrukare besökte 1955 plöjnings VM i Uppsala där IH drog på stort och visade sina traktormodeller där ibland Farmall 300. Lantbrukaren ifråga fann tycke och sade att en sådan ska jag ha och så blev det 1956 blev han ägare till denna traktor.

Efter detta var det dags att avsluta 2016 års sommarmöte vilket blev mycket lyckat ett stort tack till alla som öppnade sina dörrar för oss och ett speciellt tack till familjen Westerdahl för allt arbete med träffen. En träff med många intryck och trevlig samvaro i ett sommarfagert Västmanland.