Auto Buggy

En riktigt elegant Auto Buggy från 1911 med både tak och passagerarsäte

En riktigt elegant Auto Buggy från 1911 med både tak och passagerarsäte

Auto Buggy – första pickupen
Mannen som inspirerade International Harvester till att börja bygga lastbilar hette Edward A. Johnston. Bara 18 år gammal fick han arbete hos McCormick Harvesting Machine Co. 1894. Han var en uppfinnare och mångsysslare av samma typ som Henry Ford och byggde sin första egna bil 1898 med viss uppbackning från arbetsgivarens sida. Bilen liknade Fords Quadracycle som presenterats några år tidigare, men Johnston använde kedjedrift i stället för remdrift som Ford. Motorn var en stationär luftkyld McCormick.

Av företaget fick Johnston i uppdrag att konstruera en självgående slåttermaskin som vann första pris på 1900 års världsutställning i Paris. Men intresset för hans bilplaner var svagt och Johnston sökte sig till en mindre konkurrent som hette Keystone Co. Han byggde också en prototyp till en ny bil hos Keystone, men då den stod klar köptes företaget upp av nybildade International Harvester Co. – och Johnston var tillbaka där han började.

Nu fanns det emellertid större resurser att satsa på bilar. Johnstons första Auto Buggy började tillverkas i Chicago 1907 men snart flyttades tillverkningen till en ny fabrik i Akron, Ohio.

Motorn var en luftkyld tvåcylindrig fyrtaktare med motställda cylindrar och en effekt på 20 hk. Den satt mitt under fordonet, med startveven stickande ut på ena sidan. Prototypen hade styrspak, men de bilar som levererades var försedda med ratt (på höger sida). Växellådan hade två hastigheter framåt plus back. Endast bakhjulen var bromsade med trummor.

Maxfarten var omkring 30 km/h med en eller ett par passagerare och 500 kg last. För persontransport kunde ägaren montera extra bänkar på flaket, och det fanns också suffletter till skydd mot sol och regn.

IHC hade sin kundkrets bland jordbrukarna och Auto Buggy och Auto Wagon hade en spårvidd som motsvarade spårvidden på hästvagnarna (”standard” = 56 tum, ”wide” = 60 tum). På grund av de stora hjulen kallades de här bilarna ”highwheelers”. Auto Buggy och Auto Wagon blev snabbt populära och bara något år efter introduktionen såldes 1 000 bilar om året. Mellan 1907 och 1916 tillverkade IHC närmare 20 000 highwheelers. Av dem finns något 1000-tal kvar, de flesta fullt fungerande. I Sverige lär det finnas en enda på Skoklosters bilmuseum, men i USA ser man ofta highwheelers på IH-träffarna.

år 1915 efterträddes Auto Buggyn av denna IHC Motor Truck med vattenkyld   motor men alltjämt med kedjedrift. Bilen ägs av svenskättlingen  Varlen Carlson, Country Relics Village, Stanhope, Iowa, USA

År 1915 efterträddes Auto Buggyn av denna IHC Motor Truck med vattenkyld motor men alltjämt med kedjedrift. Bilen ägs av svenskättlingen Varlen Carlson, Country Relics Village, Stanhope, Iowa, USA